Innováció: megvette első kávéfarmját a Starbucks
Costa Ricában 600 hektáros farmot vásárolt a kávézólánc óriás, főleg a kávé kutatása- fajtanemesítés és a növénybetegségek vizsgálata céljából.
A kísérleti gazdaságban, a Starbucks új kávéfajtákat kíván létrehozni és vizsgálja az egész iparágat gyötrő gombás eredetű betegség, a kávérozsda ellenszerét- amely a növényeket pusztítja el. A kiskereskedő kávéi nagy részét Latin-Amerikából szerzi be- ahol jelentős károkat okoz a kávérozsda.
A cég különböző termesztési módszereket is kutat, azért, hogy megértse, hogyan él meg jól a kávé 3.600 és 5.500 méter közötti tengerszint feletti magasságon.
"Sokat beszélünk az innovációról, ám nem lennénk képesek fejleszteni enélkül a farm nélkül"- idézi a Wall Street Journal Howard Schultz-ot, a Starbucks vezérigazgatóját. A cégvezető hozzátette, hogy a vállalat akár több hasonló kísérleti gazdaságot is megvásárolhat. A vételár titkos, ám a becslések szerint 5 és 10 millió dollár közé tehető az ügylet.
Az új farm lehetővé teszi, hogy a Starbucks új, törzskönyvezett kávéfajtákat dolgozzon ki hibridizációval - genetikai manipuláció nélkül- és különböző feldolgozási technikákat kísérletezzen ki.
A gazdaság kiegészíti a Starbucks öt globális központját, ahol a cég agronómusai a helyi termelőkkel működnek együtt, a hozamok növelése érdekében. A szakértők munkája egyben a Starbucks felelősségvállalási programjának része: a lánc régóta segíti a gazdálkodókat az életképes növények termesztésében az éghajlatváltozás hatásait legyőzve- az új farm pedig további segítséget nyújt, hogy ellenállóbb fajtákat hozzon létre.
A kávé társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból felelős termesztési kritériumainak kidolgozásában- a Conservation International, non-profitszervezet segítette a Starbucks-ot. (marketinginfo - kép: freemail)