Én nagyon nem értek ezekhez a dolgokhoz, de most nagyhirtelen arra gondolok, hogy ezeket a cuccosokat legalább annyira szigorú eljárásokon keresztül kellene engedélyezni, mint az új gyógyszereket - különös tekintettel arra, hogy ha rendesen (?) működik a technológia, akkor se biztos, hogy a természetessel (már amennyire az ipari húselőállítás természetes) pontosan egyező husit sikerül létrehozni...
Még a gyógyszerekről is kiderülnek mellékhatások, hosszú évek után - pedig azok egy szinttel feljebb és sokkal egyszerűbben kerülnek összerakásra...
Hamburger őssejtekből
A Maastrichti Egyetem kutatói azt ígérik, hogy jövő őszig előállítják az első olyan hamburgerhúst, amelyhez nem használtak fel marhát.
Mark Post, a Maastrichti Egyetem kutatója az amerikai tudományos fejlesztési szövetség AAAS vancouveri konferenciáján beszélt a felfedezésről, amely szerinte idővel radikálisan megváltoztathatja az élelmiszerlánc működését. Post marhák izmaiból kivont őssejtek segítségével állított elő a marhahússal száz százalékig egyező szövetet. A kutató szerint hamarosan, az orvostudományban már két évtizede alkalmazott technológia segítségével bármilyen őssejtből húst állíthatnak elő – írja a FranceTV.
Post ígérete szerint jövő októberig leteszi az asztalra az első mesterségesen előállított hamburgert. A tudós meglátása szerint a módszer jelentősen hozzájárulhat a környezetvédelemhez, hiszen a marhák felelősek a metánkibocsátásért, ez a gáz pedig hússzor erősebb az üvegházhatás szempontjából, mint a széndioxid, a teljes kibocsátásnak pedig 18 százalékát teszi ki. Post elismerte, hogy a mesterséges húsnak száz százalékig egyeznie kell az ismert, természetes változattal, mert csak így van esély arra, hogy rábeszéljék az embereket a termék megvásárlására. (FranceTV/VGO/TradeMagazin)