Hódítanak a magyar sajtok a Közel-Keleten
Az új élelmiszergyártó üzemek lendületet adnak az állattenyésztésnek: megerősítik a bizalmat a gazdákban, hogy érdemes beruházniuk, megéri korszerű állattartó telepeket létesíteniük – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft. új csarnokának alapkőletételén, tíz arab ország nagykövetének jelenlétében.
A libanoni származású magyar üzletember, Riad Naboulsi tulajdonában lévő Wassim Sajt Kft. 425 millió forintot nyert az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a mintegy 850 millió forintos beruházásához. A cég egy új, 1700 négyzetméteres, korszerű szennyvíz-előtisztítóval ellátott csarnokkal bővíti telepét. A hajdúböszörményi sajtüzem a városban működő mezőgazdasági termelők, szövetkezetek, tejtermelők számára stratégiai fontosságú: az új csarnok 100 embernek ad munkát, és családjaiknak tisztes megélhetést. A 2013 közepére elkészülő üzemben évente 1500-2000 tonna sajtot gyártanak majd.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: finom sajtot csak jó minőségű tejből lehet készíteni. A Magyarországon tenyésztett szarvasmarha fajták kimagasló tejhozamot adnak a gazdák szakértelemének és odafigyelésének is köszönhetően. A termelésben motivált gazdák pedig megbízható partnerei lesznek az új üzemnek, így a cég és az állattartók kölcsönösen biztosítják egymásnak a hosszú távú együttműködést.
Az agrárkormányzat támogat minden olyan kezdeményezést, amely a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek piacait bővíti itthon és a nagyvilágban – mondta a miniszter. A hajdúböszörményi vállalat a Közel-Keleten is nagy sikerrel értékesíti termékeit, így a magyar sajtok ma már kedvelt élelmiszerek Libanonban, Jordániában, Szaúd-Arábiában, az Arab Emirátusokban és más arab országokban is. (VM Sajtóirodája/VeddaMagyart)