Uniós támogatással ízesítik a borokat az egri Kőporos Borászatnál
Ízesített-bor termékcsalád kifejlesztésére és előállítására nyert mintegy 60 millió forint értékű támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán az egri Kőporos Borászat Kft. – tájékoztatott a cég. A 88,5 millió forint összköltségvetésű beruházás megvalósítása során a borászat új technológiát szerez be, ezzel új munkahelyeket is létesít.
A projekt célja olyan hazai és európai uniós viszonylatban is egyedi boralapú termékcsalád létrehozása, amely különleges íz-hatású, fogyasztása pedig élettani előnyöket is kínál a propolisszal és a szőlőmag extraktummal való dúsítás eredményeként – áll a borászat MTI-nek eljuttatott közleményében. A tájékoztatás szerint az egri székhelyű Kőporos Borászat Kft. 1993 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.
Az európai uniós támogatásnak köszönhetően nemcsak új termékek fejlesztésére kerül sor, hanem a cég által előállított magas minőségű egri borok élelmiszerbiztonságának fokozását biztosító technológiát is kialakítanak. A fejlesztés későbbi szakaszában, az alap ízesített bor technológiájának optimálását követően, ugyanakkor lehetőség nyílik különféle növények, növényi részek alkoholos kivonatának hozzáadásával különböző élettani hatású, illetve ízű termékek kifejlesztésére – áll a közleményben. (MTI/agromonitor)