Nyolcszázmilliós pálinkafőzdét építenek uniós támogatással Somlóvásárhelyen
Mezőgazdasági termékek értéknövelése címen 338 millió forint pályázati forrást biztosított a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a csaknem 800 millió forintos beruházással Somlóvásárhelyen épülő gyümölcspálinka-lepárló üzem létesítésére – közölte Fehér Péter, a beruházó Somló Spirit Kft. ügyvezetője. A létesítményt a tervek szerint az idén májusban adják át.
Terveik szerint az üzem fő terméke a Somló-hegyen termett szőlőből készült, fahordóban érlelt pálinka lesz, de ezen kívül törkölyből és erdei gyümölcsökből is készítenek pálinkát. A somlóvásárhelyi pálinkafőzdében évente több mint 350 tonna gyümölcs feldolgozására lesz lehetőség, és ez a gyártókapacitás százezer palack pálinkának felel meg.
Az ügyvezető tájékoztatása szerint az 1100 négyzetméteres üzemcsarnok 3,8 hektáros építési területen létesül, a látványfőzde kétszintes, zöld tetővel fedett „dombház” lesz. A lepárló helyet ad a gyümölcs beérkezésétől a palackozott végtermék távozásáig minden folyamatnak – tette hozzá. Fehér Péter közlése szerint a gyümölcspálinkáikhoz a legjobb minőségű hazai alapanyagot fogják beszerezni.
A beruházás során három különböző megújuló energiaforrást használnak: az üzem melegvíz-ellátását napkollektorral biztosítják, az épület fűtéséhez geotermikus energiát használnak, és a lepárláshoz szükséges hőt a hegyről származó szőlővenyigéből készült pellettel állítják elő – mondta az ügyvezető az MTI-nek. A Somló Spirit Kft. főzdéje kilenc embernek teremt munkalehetőséget 2013-tól, az üzem beindulásakor.(MTI/Agromonitor)