Összefogás a versenyképességért
A régió versenyképessé tétele érdekében működnek együtt azok a dél-dunántúli élelmiszeripari szereplők, akik csatlakoztak a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszterhez. A piacon nagyon nehéz fennmaradni innováció nélkül - mondták a vállalkozók a projektnyitó rendezvényen - de egymás tapasztalatainak, erősségeinek felhasználásával talán előrébb tudnak lépni e téren.
Tizenkét élelmiszeripari cég fogott össze a jobb piaci helyzet érdekében, és a multinacionális vállalatokkal szembeni hatékony érdekegyesítésért- mondta a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszeripari Innovációs Klaszter elnöke.
Egyed László, elnök, Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter:
-Együttgondolkodás, az információk átadása, a megszerzett tapasztalatok, innovációk terjesztése a dél-dunántúli élelmiszerfeldolgozók körében.
A klaszter taglétszáma folyamatosan bővül, több baranyai húsipari cég is jelezte csatlakozási szándékát. Hiszen világossá vált: csak összefogással lehet fennmaradni.
Egyed László, elnök, Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter:
-Nem könnyű ezen a piacon ma gazdálkodni. Látjuk a húsiparosok helyzetét, talán vannak üdítő kivételek is egy-két területen. De úgy érzem, hogy innováció nélkül ma a hazai és a nemzetközi piacon létezni, hosszú távon megmaradni nem lehet.
A klaszter célja a tudásbázis egyesítése és felhasználása. A munkában részt vesz a Kaposvári Egyetem is, amely kibővült laborkapacitásával járulhat hozzá az élelmiszeripari fejlesztésekhez. Ebben bízik a húsz éve bárány, juh és borjú hús feldolgozásával foglalkozó Juhász Pál is.
Juhász Pál, ügyvezető-tulajdonos, Kapos Ternero Kft.:
-Mondjuk a Kaposvári Egyetem tudás és laborháttere segíthet a termékfejlesztésben, de akár csomagolástechnikában, a tejiparban érdekelt klasztertagokkal karöltve, meg sorolhatnék még sok, számos lehetőséget.
De a klasztertagok hálózatos együttműködésével az is cél, hogy a hazai termékek iránti keresletet serkentsék a vállalkozók. (hirado.hu)