Nincs is annál szebb, mint amikor a fegyelmezett és korrupciómentes üzleti magatartásukról híres kínaiak (lásd Melamin és társai Baráti Kör csíntalanságait...) belepiszkálnak a genetikai állományokba...
Nagy tisztelettel felhívom a publikum figyelmét, hogy ez a kutatás már évek óta tart - egyúttal el is borzasztanám az arra hajlamosokat: vajh, mi folyhat még ott, amiről nincs híradás...?
Génmódosítással javítanának a marhahús ízén kínai kutatók
Olyan genetikailag módosított szarvasmarhákat hoztak létre kínai kutatók, amelyek húsa sokkal porhanyósabb, mert a zsírsavak az izomrostokat alkotó fehérjékhez kötődnek - adta hírül a The Daily Telegraph című brit napilap.
Csing Csin-1 és Csing Csin-2 klónborjak, mindketten rendelkeznek egy olyan génnel, amely a kutatók reményei szerint megnöveli az izomrostjaik között található zsír mennyiségét. Levágásuk után ezért gazdagon márványozott húst nyerhetnek az állatokból, remélhetően olyan porhanyósat, mint a világhírű japán kobei vagy európai másolata, a wagyu marha.
A két borjú három évig tartó kutatás első eredménye, ám levágásukig még várni kell arra, hogy a kísérlet teljes sikere beigazolódjon. Az eddig elvégzett tesztek azt azonban már igazolták, hogy a klónállatok hordozzák az izomrostok zsírosodását ígérő gént.
„Ezzel a projekttel mi leszünk az elsők a világon, akik sikeresen hoztak létre olyan transzgénikus marhákat, amelyekben zsírsavak kötődnek a fehérjéhez” – magyarázta Ni Minhung kutatásvezető, a Pekingi Mezőgazdasági Egyetem professzora.
A kínai kutatók eredménye az egyik legfrissebb a hús és tej minőségét az állatok genetikai módosításával javítani hivatott próbálkozások sorában. (MTI/HetiVálasz - kép: Greenfo)